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Título : Dietary practices of university students according to the Dietary Guidelines for the Brazilian Population : PADu study.
Otros títulos : Práticas alimentares de ingressantes na universidade segundo o Guia Alimentar para a População Brasileira : estudo PADu.
Autor : César, Patrícia da Silva
Paula, Waléria de
Mendonça, Raquel de Deus
Meireles, Adriana Lúcia
Amaral, Joana Ferreira do
Palabras clave : Food guide
Diet healthy
Comportamento alimentar
Inquéritos nutricionais
Fecha de publicación : 2022
Citación : CÉSAR, P. da S. et al. Dietary practices of university students according to the Dietary Guidelines for the Brazilian Population: PADu study. Revista de Nutrição, v. 35, artigo e210116, 2022. Disponível em: <https://www.scielo.br/j/rn/a/q7QGPkSX46Lxx9qvpN9br5c/?lang=en>. Acesso em: 01 ago. 2023.
Resumen : Objective To evaluate factors associated with dietary practices in students of a institution of higher education, included in the PADu study: “Anxiety and depression symptoms among university students in Minas Gerais: a longitudinal study”. Methods Cross-sectional study of PADu project baseline with undergraduate first period students, who responded in person to a printed and self-administered questionnaire. Dietary practices were evaluated through a 24 items scale based on recommendations of Dietary Guidelines for the Brazilian Population. Answer choices are four-point Likert scale: “strongly agree”, “agree”, “disagree” and “strongly disagree”. The sum of the items corresponded a score ranging (0-72 points), a high score indicating greater adequacy. The explanatory variables were: sociodemographics (gender, age, knowledge area, skin color, marital status, monthly household income), behaviors (excess alcohol consumption, physical exercise, screen exposure, internet use), health conditions (self-rated health, nutritional status, symptoms of depression, anxiety, stress). Adjusted multiple linear regression model was used to estimate the coefficients and their 95% CI. Results 356 students participated in the study. The average of dietary practices was 34.9±9.3 (0-63) points. Physical exercise practice (β: 3.75; CI: 1.83; 5.67) was associated with higher scores in the eating students score. We observed factors associated with the lowest score greater exposure to screens (β: -0.44; CI: -0.67; -0.13), excessive internet use (β: -3.05; CI: -5.22; -0.88), poor health self-assessment (β: -3.63; CI: -4.97; -1.21), excessive alcohol consumption (β: -2.09; CI: -3.92;-0.26) and stress symptoms (β: -2.81; CI: -4.72; -0.77). Conclusion Most students have inadequate dietary practices associated with internet use, alcohol consumption and stress.
metadata.dc.description.abstracten: Objetivo Avaliar os fatores associados às práticas alimentares em estudantes de uma instituição de Ensino Superior incluídos no estudo PADu: “Sintomas de ansiedade e depressão em universitários de Minas Gerais: um estudo longitudinal”. Métodos Estudo transversal da linha de base do projeto PADu com alunos do primeiro período da graduação, que responderam pessoalmente a um questionário impresso e autoaplicável. As práticas alimentares desses estudantes foram avaliadas por meio de uma escala de 24 itens baseada nas recomendações do Guia Alimentar para a População Brasileira. As opções de resposta foram coletadas em escala Likert de quatro pontos: “concordo totalmente”, “concordo”, “discordo” e “discordo totalmente”. A soma dos itens correspondeu a uma pontuação (0-72 pontos), onde uma pontuação alta indicava maior adequação. As variáveis explicativas foram: características sociodemográficas (sexo, idade, área do conhecimento, cor da pele, estado civil, renda familiar total mensal), comportamentos (consumo excessivo de álcool, exercícios físicos, exposição a telas e uso de internet) e condições de saúde (autoavaliação saúde, estado nutricional, sintomas de depressão, ansiedade e stress). O modelo de regressão linear múltipla ajustado foi usado para estimar os coeficientes e seus IC 95%. Resultados 356 alunos participaram do estudo. A média das práticas alimentares foi de 34,9±9,3 (0-63) pontos. A prática de exercícios físicos (β: 3,75; IC: 1,83; 5,67) esteve associada a maiores escores no escore de hábitos alimentares dos escolares. Foram observados fatores associados ao menor escore maior exposição a telas (β: -0,44; IC: -0,67; -0,13), uso excessivo de internet (β: -3,05; IC: -5,22; -0,88), ruim autoavaliação de saúde (β: -3,63; IC: -4,97; -1,21), consumo excessivo de álcool (β: -2,09; IC: -3,92; -0,26) e sintomas de estresse (β: -2,81; IC: -4,72; -0,77). Conclusão A maioria dos estudantes apresenta práticas alimentares inadequadas associadas ao uso da internet, consumo de álcool e estresse.
URI : http://www.repositorio.ufop.br/jspui/handle/123456789/17638
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1590/1678-9865202235e210116
ISSN : 1678-9865
metadata.dc.rights.license: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License. Fonte: PDF do artigo.
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