Labanca, Renata AdrianaGlória, Maria Beatriz AbreuGouveia, Vitor José PintoAfonso, Robson José de Cássia Franco2015-04-172015-04-172006LABANCA, R. A. et al. Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. Química Nova, v. 29, n.No. 5, p. 1110-1113, 2006. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-40422006000500036&script=sci_arttext>. Acesso em: 02 fev. 2015.1678-7064http://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/5142The objective of this work was to investigate if producers of sugar cane spirits in Minas Gerais, Brazil, have improved the copper content of their products and also if they have adjusted to the new standards of identity for ‘cachaça’ and ‘aguardente’. Seventy-one samples, obtained from May 2003 until March 2004, were analyzed. Mean copper content was 2.30 mg/L, which indicates a significant reduction in levels. The mean alcohol content was 45.6 % v/v. All of the ‘aguardente’ but only 79% of the ‘cachaça’ attended to the standard of identity for alcohol content for these products.pt-BRSugar cane spiritCopperAlcohol contentDeterminação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais.Determination of copper and alcohol contents in sugar cane spirits produced in the state of Minas Gerais, Brazil.Artigo publicado em periodicoA Sociedade Brasileira de Química dá permissão à UFOP para reproduzir no RI/UFOP, uma cópia em formato eletrônico dos artigos completos, sem nenhuma edição e/ou modificação, publicados na revista Química Nova, que tenham como autores seus alunos e/ou professores. Fonte: Email do editor de 17 set. 2013.http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422006000500036