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Title: Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais.
Other Titles: Determination of copper and alcohol contents in sugar cane spirits produced in the state of Minas Gerais, Brazil.
Authors: Labanca, Renata Adriana
Glória, Maria Beatriz Abreu
Gouveia, Vitor José Pinto
Afonso, Robson José de Cássia Franco
Keywords: Sugar cane spirit
Copper
Alcohol content
Issue Date: 2006
Citation: LABANCA, R. A. et al. Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. Química Nova, v. 29, n.No. 5, p. 1110-1113, 2006. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-40422006000500036&script=sci_arttext>. Acesso em: 02 fev. 2015.
Abstract: The objective of this work was to investigate if producers of sugar cane spirits in Minas Gerais, Brazil, have improved the copper content of their products and also if they have adjusted to the new standards of identity for ‘cachaça’ and ‘aguardente’. Seventy-one samples, obtained from May 2003 until March 2004, were analyzed. Mean copper content was 2.30 mg/L, which indicates a significant reduction in levels. The mean alcohol content was 45.6 % v/v. All of the ‘aguardente’ but only 79% of the ‘cachaça’ attended to the standard of identity for alcohol content for these products.
URI: http://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/5142
metadata.dc.identifier.doi: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422006000500036
ISSN: 1678-7064
metadata.dc.rights.license: A Sociedade Brasileira de Química dá permissão à UFOP para reproduzir no RI/UFOP, uma cópia em formato eletrônico dos artigos completos, sem nenhuma edição e/ou modificação, publicados na revista Química Nova, que tenham como autores seus alunos e/ou professores. Fonte: Email do editor de 17 set. 2013.
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